wist je dat...

We weten het; het is echt niet altijd makkelijk om op de fiets te stappen. Maar wij geven je tips om je brein te verleiden maar ook om smoesjes te ontkrachten zodat je het niet kan weerstaan om op de fiets te stappen.

Wist je dat... Je je brein kan verleiden om op de fiets te stappen?

Wij geven je 5 tips

Hoe spreek je je brein aan om op de fiets te stappen. Wij geven je 5 tips die je op weg helpen - letterlijk.

1. Begin klein

Probeer niet te veel in één keer te willen; begin met een kort fietstochtje op een mooie lentedag. Positieve ervaringen zorgen voor intrinsieke motivatie en houden weerstand buiten de deur. Op dat tegenwindje na dan.

2.Tel je kilometers

Met een stappenteller - of eigenlijk trappenteller - krijg je meer zin om te bewegen en wordt het serieus leuk om iedere dag je meters te maken. Op bijna elke smartphone zit een ingebouwde variant. Een smartwatch gebruiken kan natuurlijk ook.

3. Maak een plan (en déél het)

Het begin is er, nu doorpakken! Stel een concreet plan op en deel het met je familie, vrienden of collega’s. Bijvoorbeeld: elke vrijdag ga ik fietsen. Je plannen delen is de perfecte stok achter de deur en motiveert als een tierelier.

4. Vind supporters

Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek mensen op die je steunen en aanmoedigen. O, en wees dan ook gelijk een trouwe supporter voor hún sportieve activiteiten. Win-win!

5. Daag anderen uit

Je zoogdierenbrein kickt op beloning, een wedstrijdje is dus altijd een goed idee. Daag collega’s uit om ook vaker de fiets te pakken. Wie van jullie fietst deze maand het meest? Gebruik Strava, Onyva of een andere sport- of fiets-app om jullie kilometers te tracken. Rondje van de zaak!

Wil je meer weten over de achtergrond van deze tips? Lees het in ons artikel “Je innerlijke reptiel”.

Wist je dat...

... Je nog zo je best kan doen om gezond bezig te zijn, als je niet voldoende slaapt het allemaal weinig effect heeft.

Dit stelt slaapcoach Mark Schadenberg in zijn interview. Slaap is de basis voor een optimale vetverbranding, hormoonbalans, spijsvertering én het herstel van zowel je lichaam als je mentale veerkracht. Wie te weinig slaapt, heeft meer kans om ziek te worden; het immuunsysteem van slechte slapers is minder actief dan dat van slaapkoppen. Ben je zo’n slechte slaper? Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en creëer een terugkerend avondritueel. Daardoor krijgen je hersenen een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Zoals Joop Zoetemelk al zei: "De Tour win je in bed”

... Fietsen tussen Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg een stuk comfortabeler gaat dankzij de F261.

Deze snelfietsroute, ook wel de 'Hart van Brabantroute' genoemd, bestaat bijna overal uit brede, vrijliggende fietspaden en een nieuwe fietstunnel bij de Efteling. Er wordt de komende jaren hard doorgebouwd aan snelfietsroutes in Brabant. Brabant heeft het doel om complete routes van A naar B aan te leggen en zo verbindingen op grote afstand te maken. In ieder geval tussen de vijf grote Brabantse steden maar ook tussen de middelgrote steden en de dorpen. Op de kaart zie je de routes zoals die er in 2030 moeten liggen. Blijf op de hoogte!

... Bye bye smoesjes en hello fiets!

Redenen genoeg om de fiets te pakken, maar tegelijkertijd hebben we vaak aan één smoes genoeg om tóch weer in de auto te springen. Sjees’ Hannelore vroeg fietsweigeraars waarom zij hun stalen ros iets te vaak in de schuur laten staan.

De top 3:

1.

Het regent (in een blitse poncho blijf je droog)

2.

Het duurt te lang (ha, niet als je een van deze snelfietsroutes pakt)

3.

Het waait zo hard (op de terugweg wind mee!)

Fietstweetjes ...de nummer één smoes is “ja, maar het regent vaak”?

…bijvoorbeeld door verschillende apps en e-bike-oplaadpunten. …er een spotify-lijst is speciaal voor fietsers? Je vindt ‘m onder de naam Cadans. … de meeste mensen rechtshandig zijn? …dit komt omdat er vroeger geknepen moest worden in een toeter, en je dominante hand aan het stuur moest blijven? …er heel veel opvallende fietsbellen zijn?

...nummer één smoes is “ja, maar het regent vaak”?

…Wij deze smoes zo onderuit halen? Want die regen, dát valt dus reuze mee. Gerard Poels nam de proef op de som en noteerde tien jaar lang of het regende of niet, in de 40 minuten die hij dagelijks naar zijn werk fietste. Resultaat: van de 3246 ritten, bleef hij 2929 keer droog. Meer dan 90%! Op hetregentbijnanooit.nl lees je al zijn bevindingen.

Wist je ook dat fietsen heel goed is voor je brein?

Tijdens het trappen maken de hersenen namelijk endorfine aan. De werking lijkt op die van morfine: het verzacht de pijn van een inspanning en het hoofd raakt vervuld met gevoelens van geluk en euforie. Ook heeft de monotone beweging van fietsen een ontspannen effect op de hersenen, zeker als je dat ook nog eens door een mooie omgeving doet. Een half uurtje per dag is eigenlijk al genoeg om het brein te laten ontspannen. Wat houdt je nog tegen? Lees wat fietsen nog meer met je lijf doet in het artikel ‘De blije fietser’ op pagina 6.