De blije fietser:

Van top tot teen

Hoofd en hart zijn dol op elkaar. Als je op bescheiden tempo door een prikkelende omgeving fietst, stijgt je hartslag. Doe je dat een half uur achter elkaar, dan zijn de positieve effecten op het brein enorm: je humeur verbetert, je slaapt dieper, je weerstand neemt toe, angsten en depressies worden geremd en de verbindingen in de hersenen worden talrijker en steviger.

Hersenen

De prefrontale schors draait overuren tijdens het fietsen. In de schors weeg je risico’s af, hou je rekening met andere weggebruikers en vraag je je af wat de gevolgen zijn van een bepaalde handeling. Hersenen bloeien op bij afwisseling. Fiets daarom eens een andere route dan je normaal doet. Kom je dubbelfris aan op je werk.

Endorfine

Benieuwd naar de werking van morfine? Probeer dan eens een half uurtje of een uurtje te fietsen. Hersenen beginnen dan endorfine aan te maken. De werking lijkt op die van morfine: het verzacht de pijn van een inspanning, zoals een fietstocht. Hoofd en lijf raken vervuld met gevoelens van geluk en zelfs euforie! Maar pas op: het werkt verslavend...

Hart

Een geweldige spier, dat hart. Het tikt tientallen jaren, meestal zonder onderbreking. Gaat sneller tikken als je verliefd bent, wat langzamer als je slaapt. Maar wat moet je er goed voor zorgen. Niet te vet eten, regelmatig bewegen, niet te veel stressen, niet roken, niet te veel drinken… En aan de andere kant is te veel bewegen ook niet goed. Fietsen is perfect, maar op topniveau niet. Het hart, zeker de rechterkamer, kan overbelast raken. Iets dat met name wielrenners kan treffen. Maar gewoon een dagelijks ritje, daar word je alleen maar fitter van!

Het brein en het dagelijksE ritje naar je werk of school:

- Je slaapt beter, want fietsen vermindert het stresshormoon cortisol - Geregeld fietsen kan zorgen voor een afname tot wel 50% van hartritmestoornissen - Mensen die minimaal 5 dagen per week een half uur fietsen nemen de helft minder ziektedagen op

Buik

Buikspieren zorgen voor evenwicht tijdens het fietsen. Je zult er echter niet snel een sixpack van krijgen. Mocht je die toch al wel hebben, maar ligt die verborgen onder een laagje vet, dan is fietsen ideaal. Tijdens het fietsen verbrand je namelijk buikvet, zeker bij de langere ritten op iets lagere snelheid.

Billen

Fietsen is goed voor het achterwerk, zoveel is zeker. Vooral als je vaak sprintjes trekt of als je heuveltjes beklimt. Wil jij ook een glooiend heuvelland? Fiets dan naar de Brabantse Wal of het hoogste punt van Brabant, de voormalige vuilnisbelt Gulbergen. Voor echte kuitenbijters ga je naar het Rijk van Nijmegen of Zuid-Limburg.

Zadelpijn

Voor de ouderen onder ons: in 1991 begon de doorgaans onverstoorbare journaalpresentator Harmen Siezen te lachen als een puber toen hij het nieuws voorlas dat bijna een miljoen Nederlanders last heeft van zadelpijn. Een breed begrip voor pijntjes die ontstaan door een verkeerd zadel of verkeerd afgesteld zadel. Puberaal gegniffel kan niet verbloemen dat een zadel echt pijn kan doen aan de anus, de geslachtsdelen (vooral het schaambeen bij vrouwen) en de zitbotjes van linker- en rechterbil. Ga naar de fietsenwinkel of naar fietsersbond.nl voor serieus advies. Probeer niet te lachen.

Bovenbenen

Hier kunnen we kort over zijn: fietsen is feest voor de bovenbenen! De quadriceps – een mooier woord voor bovenbenen – leveren de kracht waarmee de pedalen in beweging worden gezet. Check spiergroei.

Kuiten

Regelmatig fietsen maakt de contouren van je kuitspieren goed zichtbaar. Echte knallers van kuiten krijg je alleen niet van fietsen in het vlakke Nederland. Dan kun je beter naar de sportschool gaan of bergen gaan beklimmen. Zijn slanke en welgevormde kuiten jouw doel, dan zit je goed op de fiets.

Enkels

Kun jij je duim en ringvinger rond je enkel krijgen? Volgens wielerfolklore ben je dan een heuse berggeit. Voor het dagelijkse ritje naar je werk heb je misschien meer aan dikke enkels, want dan haal je sprintend net wél dat ene stoplicht.

Voeten

De voeten zijn de schakel tussen jouw spierkracht en de fiets. Wat in je hoofd begint als: “Ik heb zin om te fietsen!”, transformeert op de trappers in pure energie. Plaats je voet dus op de juiste plek (onder de bal van je voet) of gebruik zoals wielrenners vaste schoentjes, zodat je niet gaat schuiven en energie verliest. Pas op voor koude of juist warme, opgezwollen voeten. Trek je veters niet te strak en draag bij voorkeur leren of linnen schoenen. Je voeten zullen je dankbaar zijn én je vliegt vooruit. Voor fietsers die hun handen gebruiken geldt hetzelfde als voor de voeten: let op voldoende grip door bijvoorbeeld handschoenen te gebruiken. Anders gaat jouw energie verloren.