In winters Eindhoven blijf je fietsen

Fietsen, dat verleer je nooit. In Eindhoven blijven we daarom fietsen, óók in de winter. De gladheidsbestrijders zorgen daar wel voor! Zij zijn het die iedere winter weer op pad gaan om de Eindhovense fietspaden sneeuw- en ijsvrij voor je te maken. Daarnaast is de gemeente Eindhoven gestart met de nieuwe campagne #fietsenverleerjenooit. Eindhovenaren worden verleid om met de fiets naar het centrum te gaan. Extra tip: sinds eind september staan er zo'n 500 elektrische deelfietsen van Go Sharing en TIER verspreid over de stad, die voor iedereen te gebruiken zijn. Dat is nog eens handig! Zo wordt het Eindhovense centrum steeds meer autoluw, gezond en aantrekkelijk.

Geen gladde fietspaden in Eindhoven

Vind jij het vanzelfsprekend dat de fietspaden in de herfst en winter vrij zijn van sneeuw en ijs? Dat is het namelijk niet. Er komt héél wat kijken bij de gladheidsbestrijding van fietspaden. Vroeger werden eerst de hoofdwegen voor autoverkeer gestrooid en sneeuwvrij gemaakt, tegenwoordig hebben ook de fietspaden de hoogste prioriteit. Fietsers krijgen een prominente plek in Eindhoven. De voertuigen en chauffeurs die betrokken zijn bij de gladheidsbestrijding worden gehuurd van aannemers. Het strooi-, schuif- en borstelmaterieel is eigendom van de gemeente, om te kunnen beschikken over 100 procent betrouwbaar materieel. Meteorologen van weerbureau Meteo Consult geven 24 uur per dag advies op basis van weermodellen en de gegevens uit de gladheidmeldsystemen in het Eindhovense wegdek. Er wordt nauw samengewerkt met de strooidiensten van Rijkswaterstaat, de provincie en de omliggende gemeenten.

STROOIFEITJES OP EEN RIJ

• De strooiers zijn uitgerust met een GPS-systeem waarmee ze tijdens strooiacties live gevolgd kunnen worden. • Voor sneeuwruimen op fietspaden zijn er sneeuwploegen en sneeuwborstels beschikbaar. Tijdens de sneeuwbui rijden er al sneeuwploegen rond. De borstels worden ingezet na de sneeuwbui om de fietspaden zo schoon mogelijk te krijgen. • Er wordt in Eindhoven op meer dan 600 kilometer fietspad en meer dan 1000 kilometer hoofdweg gestrooid. • Per strooiactie gaat er zo’n 75 ton strooizout en zoutoplossing doorheen. • Een strooirondje kost al snel € 25.000. • De kosten van gladheidsbestrijding verschillen van jaar tot jaar. Gemiddeld gezien is Eindhoven er per jaar ongeveer € 750.000 euro aan kwijt. Vanaf half oktober tot half april staan de gladheidsbestrijders van Eindhoven weer voor je klaar!

In iedere auto zit een fietser

“In iedere auto zit een fietser”, hét motto van de nieuwe campagne #fietsenverleerjenooit van de gemeente Eindhoven. Met deze gedragscampagne wil Eindhoven op een leuke manier Eindhovenaren verleiden om met de fiets naar het centrum te gaan. Iedereen is een fietser, of is er op z’n minst ooit eentje geweest. Van wedstrijdjes over wie het eerst bij de volgende lantaarnpaal is, of met een speelkaart tussen je spaken om het geluid van een brommer na te doen; we hebben allemaal mooie avonturen meegemaakt. Door die herinneringen op te halen, krijgen we een gevoel van jeugdigheid, inspiratie en durven we meer keuzes te maken. Laten we weer eens de fiets pakken! Jouw herinneringen delen? Dat kan via social media!