Schermer Bas Verwijlen
“Ik ben héél zuinig op mijn fiets”
Al dertig jaar lang leeft schermer Bas Verwijlen voor de sport. Met de Olympische Spelen in Peking, Londen, Rio én Tokyo op zijn naam, is de Brabander een doorgewinterde spelenganger. Hoe combineert hij topsport met een fulltimebaan (!) én zijn gezin? En heeft hij dan nog weleens tijd om een stukje door zijn stad ’s-Hertogenbosch te fietsen?
Je bent net terug van de Spelen. Hoe was het? Bas: “De aanloop ernaartoe was natuurlijk gek, door Covid. Drie dagen voor ik naar Buenos Aires zou vliegen om mijn laatste kwalificatietoernooi te spelen, in 2020 was dat nog, werd alles platgelegd. De onzekerheid die daarop volgde was zwaar. Ik had geen idee waar ik aan toe was. Gaat dit toernooi nog plaatsvinden? Gaan de Spelen überhaupt nog door? Uiteindelijk heb ik me weten te kwalificeren en mocht ik naar Tokyo.” Je werd er negende. “Niet waar ik voor kwam, natuurlijk. Ik kwam voor een medaille, het liefst een gouden. Maar de Fransman van wie ik verloor had de beste dag van zijn leven. Hij was écht heel goed en werd uiteindelijk olympisch kampioen. Ik heb vaker tegen hem geschermd en nooit verloren, maar nu was hij gewoon beter dan ik. Ik ga inmiddels lang genoeg mee in de topsport om te weten dat dit kan gebeuren. Ik heb er vrede mee dat hij won. Maar ik was hem liever in de finale tegengekomen.” Ga je voor de herkansing in 2024? “Daar ben ik nog niet over uit. Ik ben natuurlijk geen 18 meer (Bas is 37, red.) en het wordt steeds moeilijker combineren.
Met werk, mijn gezin, noem maar op. Ik gun mijn lijf en hoofd nu wat rust en ga binnenkort beramen of ik doorga naar Parijs of niet.” Want ondertussen heb je óók gewoon een fulltimebaan. “Ja, ik werk als recruiter voor de politie Oost-Brabant. Er zijn maar weinig Olympische sporters die naast de sport nog 36 uur werken, denk ik. Maar ik heb nooit anders gedaan. Vroeger was werken nodig om mijn sport te kunnen bekostigen, de laatste jaren kan ik van mijn sport prima leven en is de rest extra.” Hoe combineer je dat? Lachend: “Niet! Het is wel veel, ja. De zes tot tien trainingen per week plan ik om mijn werk heen; vroeg in de ochtend, ’s avonds en in het weekend. Met periodes is dat écht heel druk. De drie maanden voorafgaand aan de Spelen in Tokyo waren bijna niet te doen. Ik moest werken, trainen, de kleintjes waren thuis en er moesten ontzettend veel dingen worden geregeld om überhaupt naar Tokyo te kunnen. Ná elke Spelen neem ik een paar maanden rust. Zo’n toernooi is mentaal en fysiek ontzettend zwaar, daar moet je echt even van bijkomen. Ik kan nu even uitademen.”
Hoe belangrijk is bewegen en gezond leven voor jou? “In de aanloop naar de Spelen staat mijn hele leven in het teken van fit blijven. Als ik gezond leef, kan ik beter presteren. Ik ben scherp op wat ik eet en stop een jaar vóór het toernooi met alcohol drinken. In rustige periodes, zoals nu, laat ik de teugels vieren. Ik drink weer een biertje met vrienden, we bestellen weer eens pizza en halen op zaterdagochtend op de markt hier in Den Bosch niet alleen brood, maar ook appelflappen. Even niet te streng zijn voor mezelf, heerlijk. Maar stilzitten doe ik niet gauw. Ik voetbal op woensdagavond met vrienden uit Rosmalen, ik tennis graag. En ik ga er natuurlijk veel op uit met de kinderen: wandelen, naar de speeltuin.”
Pak je vaak de fiets? “Dat ook! Wij hebben de luxe dat we middenin het centrum van Den Bosch wonen en dus overal naartoe kunnen lopen, maar het liefst pak ik de fiets. Ik heb mijn vrouw voor haar verjaardag een mamafiets cadeau gedaan, compleet met voor- en achterzitje. Nu kunnen we er met zijn vieren op uit. De kinderen vinden dat geweldig.”
Waar fietsen jullie dan naartoe? “Een stukje door Het Bossche Broek, over het Drongelens pad richting Vught of naar de grote speeltuin aan de andere kant van de stad. Mijn werk is een kleine twintig minuten fietsen. Als het droog is, fiets ik altijd.” Je fietst nog Olympisch ook! “Deze Olympische fiets heb ik overgehouden aan de Spelen in Londen. Alle Nederlandse deelnemers mochten na het toernooi een oranje fiets ophalen. Ik ben er extreem zuinig op en parkeer ’m nooit zomaar ergens in de stad of in de straat. Hij staat altijd netjes in de tuin achter ons huis.” Hoe ben jij als Ossenaar eigenlijk in ’s-Hertogenbosch beland? “Mijn vrouw komt uit Napels en woonde toen ik haar leerde kennen in Parijs. We zijn uiteindelijk gaan samenwonen in Oss. Nou heeft Oss best wat leuke dingen, maar de overgang van Parijs naar Oss was toch wel érg groot.
We zijn in de omgeving gaan zoeken en verliefd geworden op Den Bosch. Ik vind het een prachtige stad; veel groen en water en schitterende oude panden. Ook goede sportfaciliteiten, veel horeca en er is altijd wat te doen. En als je op zoek bent naar rust, is dat er ook. Ik vind Brabant overigens sowieso de beste plek op aarde.” En jij kunt ’t weten. “Ik heb veel gereisd voor de sport en ben op veel mooie plekken geweest. Vroeger zat ik bijna drie weekenden per maand in het buitenland. Maar hoewel ik het niet moeilijk vind om ergens te aarden, kom ik in Brabant écht thuis. Het is waar ik ben geboren en ben opgegroeid. De mensen zijn hier vriendelijk, nuchter, gastvrij. Nee, ik ga hier niet snel meer weg.”
Wie Bas Verwijlen Geboren 1 oktober 1983 in Oss Woont samen met vrouw Ludovica en kinderen Nina en Dani Hoogtepunten Nummer 1 van de wereld in 2012. Vicewereldkampioen 2011, Vice-europeeskampioen 2011, vier keer Olympische Spelen (2008, 2012, 2016 en 2021) Specialiteit de voettreffer Club Schermclub Den Bosch en het Franse CIE Tourcoing Fiets Gazelle Miss Grace
- Advertentie -