Fijne fietspaden
door weer en wind
Waarom je juist in het najaar de fiets pakt. Én waar je dan naartoe sjeest.
Slecht weer? Slecht excuus. Ook in de herfst en winter zijn er genoeg redenen om de fiets te pakken. Trap je in de koude seizoenen regelmatig door weer en wind naar je werk, dan profiteer je in de lente en zomer van een flinke conditie én oersterke benen. Een flink stuk fietsen door kleurrijke bossen – en even stoppen voor een warme choco – staat bovendien garant voor een heerlijk herfstuitje. Extra fijn: de herfst is een relatief rustig fietsseizoen. Kortom: volop genieten en nergens filerijden!
De fijnste fietspaden voor herfst en winter
SNELFIETSROUTE F58
Perfect tijdens een buitje: op een snelfietspad fiets je nagenoeg zonder te hoeven stoppen over een brede rode loper van A naar B. Zo brengt de snelfietsroute F58 je straks - als-ie helemaal klaar is - comfortabel, veilig en in zo’n 58 minuten van hartje Breda naar hartje Tilburg. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die met elkaar zijn verbonden tot een doorlopend traject. Zo wordt in Rijen een nieuwe fietsbrug over de Generaal Maczektunnel aangelegd, waarmee je ruim 400 meter kunt afsnijden. Lekker door Rijen, dus!
ZWEVENDE FIETSROTONDE
Of je ze ziet vliegen? Nee hoor, de zeventig meter hoge fietsrotonde boven de verbindingswegen tussen Eindhoven en Veldhoven zweeft écht. Of nou ja, bijna dan. De Hovenring hangt met kabels aan een pyloon en zorgt al sinds 2012 voor een onvergetelijke fietservaring; het uitzicht is namelijk fenomenaal! Ondertussen zweef, uh… zoef je in no-time van Eindhoven naar Veldhoven, van Meerhoven naar De Hurk of in welke richting dan ook. Tip: fiets er ook eens ’s avonds overheen, want dan is de Hovenring spectaculair verlicht!
LF WATERLINIEROUTE
Zin in een historische ontdekkingstocht? Plan een weekend en fiets het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie! Van Woudrichem fiets je in drie dag-etappes van gemiddeld 52 kilometer over schitterende liniedijken via Geertruidenberg en Dinteloord naar de finish in Bergen op Zoom. Onderweg vergaap je je aan indrukwekkende bunkers, forten en vestingen. Sluit je fietstocht smakelijk af met een pannenkoek op de Grote Markt in Bergen op Zoom.
Foto: Lieske Meima
SNELFIETSROUTE F261
De Hart van Brabantroute, zoals dit fietspad ook wel genoemd wordt, is ruim 16 kilometer lang, bestaat bijna overal uit brede, vrijliggende fietspaden en heeft zo goed als geen stoplichten. Dat maakt fietsen tussen Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg in de wintermaanden een stuk sneller, veiliger én comfortabeler. De F261 is bovendien dé toegangspoort tot de wereld van de Winter Efteling. Voor als je zin hebt in die andere droomvlucht!
BELS LIJNTJE
Spoorwegtracé Bels Lijntje uit 1867 verbindt de steden Tilburg en Turnhout met elkaar. Inmiddels rijden er alleen geen treinen meer, maar fietsers. Het Bels Lijntje is namelijk omgetoverd tot een fietspad van maar liefst 37 kilometer lang! Fiets dwars door het winterse grensland van de Brabantse en Vlaamse Kempen en ontdek restanten van de oude spoorlijn, zoals stationnetjes en wachtposten. De naam Bels Lijntje is trouwens een Brabantse koosnaam en verwijst naar Grand Central Belge, de Belgische spoorwegmaatschappij die het tracé aangelegde.
Foto: RBT De Langstraat
HALVE ZOLENLIJN
De Langstraatspoorlijn, in de volksmond Halve Zolenlijn, was een spoorlijn van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar ’s-Hertogenbosch. De fietsroute volgt zoveel mogelijk het oorspronkelijke spoor, je vindt langs de route dan ook spoorhuisjes en spoorbruggen, en gaat veelal rechtdoor, met weinig bochten. Je ziet dus altijd waar je heen gaat. Safety first, helemaal in de herfst en winter!
SNELFIETSROUTE F50
Nog zo’n snelfietsroute: de F50 tussen Uden en Veghel, die naar verwachting eind 2023 helemaal klaar is. De F50 loopt deels door een ecologische verbindingszone en langs het Duits Lijntje. Kunstenaar Florentijn Hofman ontwierp ‘Half-Nul’, bestaande uit drie ensembles van kleurrijke, monumentale beelden van uitvergrote fietsers gegoten in aluminium. De ensembles zijn spelers die samen een collectie vormen, bestaande uit 6 stereotypen en taferelen uit de fietswereld: de pedelec, fietsen met losse handen, het ANWB-setje, ouder met kind, wielrenners en scholieren. Je spot ze straks op verschillende locaties langs de route.
SLOWLANE
Herkenbaar aan de “S” midden op het fietspad, is de Slowlane. Een 32 km lang superfietspad dat je door Eindhoven, Veldhoven, Best en Son voert. Vier meter breed, met een bijzondere kleur asfalt. De slowlane verbindt de economische toplocaties in de regio Eindhoven op de snelste én meest milieuvriendelijke manier. Je kunt lekker doorfietsen, want je hebt bijna overal voorrang. Én er zijn maar weinig verkeerslichten. Moet je toch even wachten? Dan krijg je vaak en snel groen. Wat denk je, een rondje Slowlane?
Snelfietsroute F59
Ook hier krijg je als fietser waar mogelijk voorrang: de F59. Het deel tussen Oss en ’s-Hertogenbosch – zo’n 20 kilometer - is sinds 2016 al klaar, en loopt grotendeels parallel aan de spoorlijn. Bestaande fietspaden zijn verbeterd en op elkaar aangesloten. Je fietst zó van Rosmalen naar Kruisstraat en van Nuland naar Geffen. Straks – als de F59 helemaal klaar is - voert deze snelfietsroute je ook nog eens langs de historische Halve Zolen spoorlijn, over de nieuwe fietsbrug door natuurgebied Baardwijkse Overlaat en langs Drunen naar ’s-Hertogenbosch.