Interview Leo Alkemade

“Ik word chagrijnig als ik niet fiets”

Hij is acteur en (liedjes)schrijver, maar bovenal Brabander én fietser in hart en nieren. Leo Alkemade over zijn provincie, zijn fiets én zijn gladde benen: “Druppeltje olie erop is een pre”.

Ruim 2,7 miljoen mensen zagen hem met Pasen over het Munsterplein in Roermond lopen. Voor zijn rol als Petrus in televisiespektakel The Passion kon Leo rekenen op jubelende reacties. Maar nagenieten? Geen tijd. Er moet geschreven worden; het sketchprogramma Sluipschutters, dat Leo maakt met vrienden Ronald Goedemondt, Bas Hoeflaak en Jochen Otten, is toe aan het vijfde seizoen. Leo is druk, dus. Als we hem bellen, op dinsdagmiddag, stapt hij nét van zijn fiets af. Heb je wel tijd om te fietsen? “Altijd. Althans, ik probéér altijd zoveel mogelijk te fietsen. Soms vier keer per week, soms zes keer en soms kom ik maar aan de twee. Maar dan word ik chagrijnig. Fie…” Sorry? Je valt even weg. “Ah, zweetdruppel op de microfoon.” Je vertelde dat je chagrijnig wordt als je niet fietst? “Stikchagrijnig. Fietsen is mijn manier van ontspannen. Ontspanning door inspanning, eigenlijk. Het is inderdaad druk geweest. En nog steeds, met een nieuw seizoen Sluipschutters in de maak. Maar in dat schrijfproces is het heerlijk om ’s ochtends de kinderen naar school te brengen, een paar uur keihard op de pedalen te trappen, en dan met een lege kop thuis achter de computer te gaan zitten.” Het thuis van de schrijver bevindt zich alweer 18 jaar in ‘zijn stad’ Tilburg. Leo wordt geboren in 's-Hertogenbosch en verhuist op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Loon op Zand. Hij heeft er een fantastische jeugd, vertelt hij. Maar na zijn studie lonkt de stad, Amsterdam. Heel lang houdt hij het daar niet vol. ‘Met piepende banden’ keren Leo en zijn vriendin Margriet terug naar Brabant, Tilburg.

Hoe kwam dat? “Ik dacht na mijn studie dat je als acteur dicht op het vuur moest zitten. En dus in Amsterdam moest wonen. Dáár gebeurt het! Maar ik merkte al snel dat ik het daar helemaal niet zo leuk vond. De mentaliteit, de energie, de cultuur. Het was zo anders dan hier in Brabant. Ik kon er niet aarden.” Het idee van in Amsterdam moeten wonen bleek ook niet te kloppen, getuige je cv. “Absoluut niet. Al denken ze daar nog steeds dat Brabant aan het einde van de wereld ligt. ‘Moet je nu nog helemaal terug naar Tilburg!?’ hoor ik weleens. ‘Overnacht je dan onderweg in Utrecht, ofzo?’ Alsof ik uit Krakau kom. Ik sta vanuit mijn huis binnen vijf kwartier op de Dam, jongens.” Waar komt die liefde voor Brabant vandaan, denk je? “Ik hou van het gemoedelijke hier. En ik denk dat het bourgondische ons bindt. Tenminste, die band heb ik met mijn vrienden. We houden van een lekker stukje vlees en een goed glas. Tilburg vind ik bovendien gewoon een fantastische stad. Wij wonen in de Spoorzone, een prachtig nieuw gebied aan het spoor. Onze kinderen zitten de godganse dag in het park, geweldig. De stad heeft een bruisend studentenleven, we hebben geweldige culturele podia, het wordt alleen maar mooier hier. Al vind ik eigenlijk heel veel Brabantse steden fantastisch. En dan kun je er óók nog eens keihard doorheen fietsen, door die prachtige provincie van ons.” Want fietsen, dát is al jaren Leo’s andere grote liefde. Als jongen van vijftien wordt hij lid van de Loonse wielerclub; een fietsclub van mannen op leeftijd (lachend: “Vond ik tóen, in ieder geval. Waarschijnlijk waren het veertigers, zoals ik nu.”). Leo krijgt zijn eerste wielrenfiets en koerst elke woensdag en zondag met de mannen de provincie door.

Wie Leo Alkemade Geboren 6 augustus 1980 Woont samen met Margriet en kinderen Mick, Kars, Boris en Liselot Bekend van o.a. Shouf shouf habibi!, GTST, Smeris, Kanniewaarzijn, Sluipschutters, The Passion 2021. Sluipschutters seizoen 5 is vanaf 21 oktober te zien op NPO 3.

Wat vind je zo mooi aan fietsen? “Het voelt voor mij als buiten spelen. Toen, en nu nog steeds. Ik rijd ook zelden met navigatie; sla altijd maar links en rechts wat wegen in en kom op plekken waar ik nooit ben geweest. Af en toe verdwaal ik, maar dat vind ik juist lekker. Fietsen heeft ontzettend veel parallellen met het leven. Je komt jezelf altijd tegen, er zijn pieken en dalen. En wat voor renner je bent, zegt iets over je persoonlijkheid. Ben je een kopman of een knecht? Iemand die in het peloton rijdt, een sprinter? En hoe sta je op als je bent gevallen? Duw je je schouder terug in de kom of haak je af? Schitterende metaforen. Ik ga er ook een plaat over maken, trouwens. Over de koers.” Oh? “Vlak voor de Tour de France komt de single uit. In het wiel, gaat-ie heten, over een vader die zijn zoon uit de wind houdt. Zoals ik dat zelf doe bij mijn zoon als we samen fietsen. Maar óók mijn zoon die voetbalt of toneelspeelt houd ik uit de wind. En als ze boven zijn, moeten ze zelf leren afdalen.” Is fietsen ook jouw manier om fit te blijven? “Zeker. Het voordeel: fietsen is áltijd leuk. Ik heb ook een tijdje gefitnest om iets aan mijn lichaam te doen. Verschríkkelijk. De ultieme vorm van ijdelheid: voor een spiegel je spierballen in beweging brengen. Ik had nu ook de zolder kunnen opruimen, dacht ik dan.” Wielrenners staan anders ook bekend om hun ijdelheid. Hoe zit dat bij jou? “Ik scheer mijn benen als het lekker weer wordt, druppeltje olie erop. Een zorgvuldig bij elkaar gecombineerde outfit is ook een pre.

En ‘mooi zitten’ op de fiets, natuurlijk; knietjes naar binnen, handjes onder in de beugel, licht gebogen, hakken naar beneden en cadans trappen. Verder ben ik niet ijdel, hoor!” Wat doe je nog meer om gezond te blijven? “Gevarieerd eten, ik rook niet. Ik denk dat je goed voelen voor een groot deel ook in je kop zit. Plezier halen uit het leven, ik denk dat dát heel gezond is. En natuurlijk is het soms druk. Wij hebben vier kinderen; de een moet naar voetbal, de ander wil wielrennen. Margriet en ik werken allebei. Het kan behoorlijk hectisch zijn. Maar als alles lekker loopt en je doet leuke dingen samen, voelt dat zó goed.” Wat doe je om te ontspannen? “Een borrel drinken met vrienden. Of een lekker plaatje opzetten. Ik ben een sociaal dier, vind het leuk om mensen te zien. Vooral om ze te ontvangen. Ik heb net toevallig mijn kornuiten van The Passion uitgenodigd. En Trijntje komt woensdag logeren. Kei gezellig, natuurlijk. Ik ben graag de gastheer, dan kan ik een beetje uitpakken.” Succesrecept? “Ik ben groot fan van de barbecue. Grote stukken vlees, een lekker visje. Het liefst – en misschien is dat ook wel typisch Brabants – zo’n grote plank op tafel. Worst, kaas, Trappistje ernaast.” En dan op de fiets, om het er weer af te krijgen. “Exact. Om ’t lekker in balans te houden.”