Eindhovense eyecatchers

Stap op je fiets en beleef het bijzondere karakter van Eindhoven. Geniet tijdens dit Rondje Eindhoven van de stad en de prachtige eyecatchers en fietsiconen. Van de Silly Walks Dommeltunnel, naar de Berenkuil. Van de fietsenstalling aan het 18 Septemberplein, naar de indrukwekkende Hovenring: een met kabels aan een pyloon hangende fietsrotonde boven het kruispunt tussen Eindhoven en Veldhoven. Vervolg je tocht over de fietsbrug Tegenbosch. Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als er niet iets met het licht gedaan wordt. De reling van de brug reageert met gekleurd licht op de snelheid waarmee iemand de brug passeert. Daarna via de Oirschotsedijk, naar het unieke Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Die laatste is het best te bewonderen bij schemering, een magische beleving! In Eindhoven hoeft een nieuwe brug of tunnel niet alleen functioneel te zijn. Het mag voor de fietser een echte beleving zijn om er doorheen te fietsen. Het project ‘Tunnelvisie’ knapt zelfs ieder jaar een aantal (fiets)tunnels in en rondom de stad op. Niet alleen maar met een saai likje verf; het worden ware kunstwerken.

1 Silly Walks Dommeltunnel, 2 Berenkuil, 3 Stalling 18 Septemberplein, 4 Hovenring, 5 Fietsbrug Tegenbosch, 6 Oirschotsedijk, 7 Van Gogh-Roosegaarde fietspad.

1. Silly Walks tunnel

Het project tunnelvisie begon in 2016 met het Dommeltunneltje bij het station. Op de wanden demonstreert John Cleese zijn wereldberoemde silly walks: zijn gekke loopje uit de befaamde Monty Python sketch. Hij kwam zelf naar Eindhoven om de vernieuwde tunnel te openen. De silly walks schildering maakt ook onderdeel uit van het project Smile-factor: een glimlach toveren op het gezicht van de gebruikers van de Eindhovense openbare ruimte.

Foto: De Wereldtourist

2. BerenkuiL

De Berenkuil (of Insulindeplein) is een verkeersplein in Eindhoven dat twee verdiepingen telt: één gelijkvloerse voor het autoverkeer, en daaronder een knooppunt van fietspaden. Het gebied fungeert daarnaast als een "openluchtmuseum" omdat graffitikunstenaars er hun gang mogen gaan. Er is ieder jaar zelfs een internationaal meerdaags graffitifestival, waar de mooiste kunstwerken worden gemaakt.

3. Fietsenstalling 18 Septemberplein

De fietsenstalling onder het 18 Septemberplein is een echte eyecatcher. De ingangen komen als futuristische cocons uit de grond. Het ontwerp van de Italiaanse Massimiliano Fuksas biedt 1400 fietsen een plekje.

6. Groene Corridor

In 2013 werd het stukje Oirschotsedijk tussen Anthony Fokkerweg en Zwaanstraat al autovrij gemaakt (uitgezonderd bestemmingsverkeer). Nu is het een prachtige laan, waar veel gebruik van gemaakt wordt door fietsers en wandelaars. De weg waar eerst ruim tienduizend auto’s per dag reden is nu een brede fietsboulevard geworden.

Meer Eindhovense toppers spotten?

Foto: IPV-Delft

Foto: DutchCityHopper

Foto: Studio Roosegaarde