Twee werelden komen samen
(perfect voor de forens!)
Voor zowel de fietsforens die houdt van lekker doortrappen naar het werk, als voor de fietsers die genieten van ontspanning is er goed nieuws. Een tip? Verandering van spijs doet fietsen. Inspireer je medewerkers met deze routes die goed zijn voor lichaam, geest, milieu en bereikbaarheid. Een rood en breed fietspad met weinig obstakels, waar je zeer comfortabel fietst en te herkennen aan een groene lijn: dat is kort uitgelegd hoe een snelfietsroute eruit ziet. Dit soort fietspaden worden door heel Brabant aangelegd. Denk aan de F261 die loopt tussen Tilburg - Loon op Zand – Waalwijk. En de F58 Tilburg-Rijen (de aanleg richting Breda is in volle gang. Zo worden de dorpen en steden met elkaar verbonden en is het een stuk aantrekkelijker om de fiets te pakken. Mooi toch? Maar wat nóg mooier is, is dat deze snelfietsroutes sinds vorig jaar geïntegreerd zijn in het recreatief fietsknooppuntennetwerk van Noord-Brabant. Deze landelijke (!) primeur was in 2022 voor de F261. We leggen graag uit wat dit betekent voor de forens. Voor de leek beginnen we eerst met een korte toelichting over het recreatief fietsknooppuntennetwerk.
EIGENWIJS IS OOK WIJS De fietsknooppunten zijn eigenlijk de GPS voor de fietsende avonturier! Deze genummerde kruisingen en splitsingen zijn de hoekstenen van een regionaal routenetwerk, dat je via groen-witte borden met omcirkelde nummers kunt volgen. En als je even niet meer weet waar je naartoe moet trappen, dan biedt de kaart met verbindingslijnen en afstanden uitkomst. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er bij de knooppunten ook nog informatiepanelen te vinden. Zo kun je jezelf helemaal onderdompelen in het knooppuntennetwerk van de regio waar je doorheen fietst. Het allerleukste aan deze knooppuntroutes is dat je zelf kunt bepalen waar je heen gaat en hoe ver je wilt gaan. Want zeg nou zelf, wie houdt er niet van een beetje fietsend eigenwijs zijn? Doordat de F261 en F58 zijn gekoppeld in het recreatief fietsknooppuntennetwerk, heb je nog meer keuzes. Bijvoorbeeld als je naar het werk fietst. Je krijgt naast de snelfietsroute een alternatief aangeboden om je dagelijkse fietsrit af te wisselen. Fiets je hoofd leeg door lekker de natuur in te gaan terwijl je ondertussen naar huis fietst. Tegelijkertijd is het voor de recreatieve fietser een goede manier om comfortabel door het landelijk gebied te fietsen. De ontsluiting van populaire fietsgebieden is nu eenvoudiger gemaakt. Hierdoor laten nog meer mensen de auto staan en worden ze verleid om meer fietskilometers te maken. Zowel in hun vrije tijd als naar het werk.
WEGWIJZERS Hmmm, keuze uit twee routes? Gaat dat wel goedkomen voor mensen die nét wat gevoel voor richting missen? Ja hoor, geen zorgen. Vanuit elke omliggende gemeente wordt dankzij de aanpassingen op de aanwezige routeborden duidelijk verwezen naar de snelfietsroutes. Naast de nieuwe bewegwijzering zijn de routes ook online en op papieren routekaarten direct zichtbaar. Met de samenvoeging en duidelijke bewegwijzering wordt een fietsrit makkelijker gemaakt voor de fietsende Brabander, met welk doel dan ook.