In Eindhoven

Tunnelvisie met een glimlach

Als je in Eindhoven door een tunnel rijdt, loopt of fietst moet dat met een glimlach zijn. Het project ‘Tunnelvisie’ knapt ieder jaar een aantal (fiets)tunnels in en rondom de stad op. Niet alleen maar met een saai likje verf; het worden ware kunstwerken. Het idee: een mooie tunnel zorgt ervoor dat je je veiliger voelt als je er doorheen loopt of fietst. Een aantal exemplaren is zo mooi geworden dat je er zelfs een stukje voor omfietst.

Foto: LukedaDuke

Het begon in 2016 met het Dommeltunneltje bij het station. Op de wanden demonstreert John Cleese zijn wereldberoemde silly walks: zijn gekke loopje uit de befaamde Monty Python sketch. Hij kwam zelf naar Eindhoven om de vernieuwde tunnel te openen. De silly walks schildering maakt onderdeel uit van het project Smile-factor: een glimlach toveren op het gezicht van de gebruikers van de Eindhovense openbare ruimte. De kunstwerken in de tunnels waren zo’n succesvol onderdeel van dit project dat die een structureel vervolg hebben gekregen met het project ‘Tunnelvisie’. Inmiddels zijn al 36 tunnels en viaducten voorzien van unieke kunstwerken. Ruim 10 staan er nog op de planning om binnenkort aangepakt te worden. Komt dat zien!

Groene oases

Stap op de fiets en ontdek de natuur. Overal in Eindhoven vind je op een kort fietstochtje afstand prachtige groene plekken. Fiets door het historische beekdallandschap van Genneper Parken en langs rododendrons en jeneverbessen rond de Karpendonkseplas. Of langs de Philips Fruittuin en het wandelpark Philips de Jongh aan de Groene Corridor richting Oirschot. In een paar minuten fietsen ben je in de natuur. Wil je het allemaal zien? Fiets dan eens in 62 kilometer het ‘Rondje Eindhoven’ (aanrader!). Kun je natuurlijk ook in stukken verdelen.

Foto: Jaap Bouwens

Lekker snel door groen

Met de Schwung app op je telefoon hoef je als fietser minder vaak te wachten voor een rood verkeerslicht. Schwung weet wanneer jij fietst en staat in verbinding met verkeerslichten. De app geeft een signaal af naar het verkeerslicht, dat jou nu sneller groen kan geven.