Trotseer het herfstweer

Veilig onderweg, zó doe je dat

Zorg voor lampjes waarmee je gezien wordt en zelf ook voldoende ziet. Goede fietsverlichting verkleint de kans op een aanrijding met 20%! (Bron: ANWB). Vandaar dat de ANWB jaarlijks heel Nederland oproept hun licht te laten schijnen met de 'Zet je licht aan'-campagne.

Glad op de weg? Check vóór vertrek of en waar er gestrooid is. Op rijkswaterstaatstrooit.nl kun je live volgen waar gestrooid wordt. Laat ook wat lucht uit je banden ontsnappen voor meer grip op de weg, maar laat je fiets als het écht te glad is lekker staan. Better safe than sorry!

Reflecterende kleding. Jassen, hesjes, schoenen of tassen met reflecterende stukken maken je beter zichtbaar. Tip: ook de Urban Dry Business fietstas van Basil - die je hier kunt winnen - heeft extra reflectiedetails, voor net dat beetje extra zichtbaarheid in het donker.

Investeer in een goede regenjas of poncho. Er zijn speciale poncho’s voor op de fiets, zoals deze knapperd van Maium.

Zet je zadel wat lager. Moet je door gladheid of regen onverwacht remmen, heb je je voeten makkelijker aan de grond.

Je ogen kunnen in de winter wel wat zonlicht gebruiken om serotonine aan te maken, volgens Mark Schadenberg. Laagstaand herfstzonnetje? Ga dan toch voor een goede zonnebril, om veilig van A naar B te komen.

Controleer je remblokjes! Vochtige wegen en wielen zorgen ervoor dat remblokjes sneller slijten. De remweg is bij regen bovendien langer.

Hebben je fietsbanden nog voldoende profiel? Zeker op natte dagen of bij bladeren op de weg extra belangrijk voor grip op de weg. Fanatiek woon-werk-fietser? Overweeg winterfietsbanden!

Fiks je eigen fietsroute

Rustig door het groen, levendig en stads, recreatief of juist de állersnelste route: de vernieuwde Routeplanner van de Fietsersbond helpt je bij het plannen van een fietsroute die aan al je wensen voldoet. De (gratis!) app biedt voorgeplande routes, gesproken navigatie, een overzichtelijke kaart en kent natúúrlijk alle fietsknooppunten. En ook niet onbelangrijk: de app laat zien waar er gestrooid wordt. Download ’m op je telefoon en spring vandaag nog op de fiets!

image