Op de fiets in winters Tilburg

Om fietsen comfortabeler en aangenamer te maken, werkt de gemeente Tilburg iedere dag aan nog betere fietsverbindingen en veilige fietspaden. Dat zorgt voor fietsplezier! Afgelopen zomer werd de snelfietsroute van Tilburg naar Waalwijk geopend. Een prachtige route met glad asfalt, bijna overal voorrang en brede paden. Op die manier rijd je – óók in de herfst en de winter - vlot op je fiets van hartje Tilburg naar de Efteling of door naar het centrum van Waalwijk.

Dit is de eerste snelfietsroute vanuit Tilburg. Er komen nog meer van dit soort routes. Zo fiets je straks in 58 minuten van Tilburg naar Breda en komen er ook routes naar Oosterhout, Oisterwijk en Eindhoven. In dit Sjees Magazine delen we nog meer fijne fietspaden met je, die ook in de winter goed te trotseren zijn.

Door de sneeuw

De zomer is voorbij. Meer kans op ijzel en sneeuw, dus. Wanneer je na een winterse bui met de fiets op pad gaat, kan dat voor hinder zorgen. Om jouw fietsrit zo fijn mogelijk te maken, gaat de gemeentelijke strooidienst door weer en wind om de fietspaden in Tilburg begaanbaar te houden. Strooiwagens rijden over de fietspaden en werpen zout op het wegdek. Wanneer er sneeuw ligt, wordt dit naar de zijkant geschoven. Strooien Vroeger waren er twee voertuigen nodig om de gladheid te bestrijden; één om de sneeuw opzij te schuiven en één om te strooien. Tegenwoordig kan een strooiwagen zowel sneeuw vegen als strooien. Een stuk efficiënter én sneller! De gemeente Tilburg strooit alleen op hoofdfietspaden. Soms moet je dus een stukje omfietsen om op een gestrooid doorgaand fietspad te komen. Benieuwd op welke fietspaden gestrooid wordt? Kijk dan in de wintermaanden op tilburg.nl/gladheid. Better safe than sorry Gladheidsbestrijding op fietspaden is helaas geen garantie voor een niet glad wegdek. Houd dus altijd rekening met mogelijke gladheid, minder je snelheid en ga bij ernstige gladheid de weg niet op. Meer tips om veilig de fiets op te gaan vind je verderop in dit magazine.

Rotondes in Tilburg

Op de meeste rotondes in Tilburg moesten fietsers en voetgangers voorrang geven aan het autoverkeer, maar dat is aan het veranderen. Vanaf het voorjaar 2021 wordt de voorrangssituatie op 23 rotondes binnen de bebouwde kom aangepast, zodat fietsers en voetgangers voorrang krijgen. Een grote klus, waarmee de gemeente Tilburg de komende vier jaar aan de slag gaat. De eerste rotonde met voorrang voor fietsers ligt aan de Dalemdreef en is inmiddels klaar. Ook in de Molenstraat in Berkel-Enschot wordt hard aan een nieuwe voorrangsrotonde gewerkt. Rotondes op industrieterreinen, turborotondes en rotondes met stoplichten worden niet aangepast. Daar krijgen de fietsers en voetgangers géén voorrang vanwege de verkeersveiligheid op deze punten. Oppassen geblazen Uiteraard kunnen niet alle rotondes in één keer aangepast worden. Daarom zijn er de komende jaren verschillende voorrangssituaties op deze 23 rotondes van toepassing. Op de ene rotonde krijgen de fietser en de voetganger al wel voorrang, maar op de volgende misschien nog niet. Dat wordt de komende tijd dus extra opletten bij rotondes. Kijk goed naar de verkeersborden die de voorrangssituatie aangeven. Samen werken we zo aan een stad waar je goed en veilig kunt fietsen en lopen, tijdens álle seizoenen.

Ieder kind in Tilburg een fiets. Help jij mee?

Ieder kind een goede, veilige fiets waar hij of zij trots op is, dat is het streven van de gemeente Tilburg. Helaas is dit niet voor elk kind vanzelfsprekend. Heb jij thuis een fiets in de schuur staan die je niet (meer) gebruikt? Maak er een kind blij mee.   Kinderfietsenplan Tilburg Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Met een fiets kunnen zij zelfstandig naar school toe, makkelijker bij vriendjes op bezoek en meedoen met leeftijdsgenootjes. Tilburg doet mee aan het Kinderfietsplan van de ANWB. De fietsen worden opgeknapt en gegeven aan kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben. Doe mee en geef jouw fiets een tweede leven Je kunt je fiets het hele jaar door inleveren bij één van de drie fietsinzamelpunten. Kijk hier voor meer informatie.   Heb je een fiets nodig? Is de fiets van je kind te klein geworden, of is de fiets niet meer te repareren? Vraag een vervangende fiets aan voor je kind (4 t/m 18 jaar), via Stichting Leergeld.