Met de fiets naar een duurzame toekomst: RNOB zet vol in op slimme mobiliteit
Voor RNOB, de samenwerking tussen gemeenten en Waterschappen in Regio Noordoost-Brabant, speelt de fiets een centrale rol in de mobiliteitstransitie en brede welvaart. Dit is onderdeel van een regionaal plan, het multimodaal mobiliteitspakket. Vanuit dit plan zet de regio in op mobiliteit voor iedereen, de bereikbaarheid van de grote woon- en ruimte opgaven én de klimaatdoelen. Door samenwerking met bedrijven en het programma Ons Brabant Fietst wordt fietsgebruik actief gestimuleerd, bijvoorbeeld via initiatieven zoals het tijdelijk uitproberen van e-bikes voor werknemers. Er blijven de nodige uitdagingen. De auto blijft voor veel mensen vooral in het weekend en ’s avonds nodig in het landelijk gebied. Maar de regio wil vooral flink investeren in een fijnmazig fietsnet, voldoende en veilige fietsvoorzieningen. Zeker op de schoolfietsroutes. Slimme technologie, zoals fiets-apps gaan ook een rol spelen. Zo positioneert RNOB de fiets als een belangrijk vervoermiddel voor de toekomst als onderdeel van een bredere mobiliteitsstrategie.

Regio coördinator Rian Snijder


‘’Het ontsluiten van het landelijk gebied biedt enorme kansen voor het woon-werkverkeer per fiets, vooral met de opkomst van de e-bike. Hiermee kunnen grotere afstanden eenvoudig worden overbrugd. Het is daarom belangrijk dat we onze infrastructuur hierop aanpassen en veilige, toegankelijke fietsroutes creëren die deze ontwikkeling ondersteunen.’’
Marius Tielemans Gemeente Bernheze

“In onze gemeente kijken we steeds vooruit om iedere reis te blijven verbeteren. Bereikbaarheid is van belang voor iedereen. Daarom stimuleren we slimme en duurzame mobiliteit op ieder vlak. Ook op bedrijventerreinen. Door te kijken naar mogelijkheden om anders te reizen, kunnen we de verkeersdrukte verminderen en de luchtkwaliteit vergroten. Eén van de mogelijkheden is fietsstimulering. Hiervoor werken we nauw samen met Ons Brabant Fietst. Met bijvoorbeeld de e-bike-probeeractie wordt de bewustwording bij werkgevers en werknemers groter over de invloed die ze zelf hebben. En dat is een mooi begin. Een aantal bedrijven in onze gemeente is hier al mee bekend. We zetten de komende tijd onze inspanningen verder door."
ROY GEERS Gemeente ’s-Hertogenbosch

“Een fietsvriendelijke stad is een leefbare stad. Op de fiets ben je lekker buiten en waai je heerlijk uit. Bovendien helpt meer fietsgebruik bij het verminderen van verkeersdrukte en creëren we meer ruimte voor mensen. Bedrijven spelen hierin een belangrijke rol door fietsgebruik onder hun werknemers te bevorderen. Dat maakt onze stad nog aantrekkelijker.”
Sidney van den Bergh GemeentE OSS

“Anders en minder vaak reizen is dé sleutel om onze bedrijventerreinen bereikbaar te houden en vastlopend verkeer te voorkomen. En de meeste winst is te behalen met fietsen. 50% van de werknemers die binnen 10 km van het werk woont, reist nu nog per auto. Gemeente en bedrijfsleven zijn samen aan zet om mensen uit de auto op de fiets te krijgen. Zodat fietsen vanzelfsprekend wordt; niet alleen naar het werk, maar ook voor andere korte verplaatsingen.”
Jan van Burgsteden Gemeente MEIERIJSTAD

“In ons Mobiliteitsplan 2040 en het Uitvoeringsplan Mobiliteit staan concrete acties om fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken. We realiseren kwalitatieve (snel)fietsroutes tussen de kernen en naar bedrijventerreinen en stimuleren het gebruik van de eigen fiets en de deelfiets. Zo werken we samen met inwoners en ondernemers aan duurzame mobiliteit.”
Antoinette Maas Land van Cuijk

“Verschillende werkgevers in Heusden moedigen hun werknemers aan de fiets te gebruiken. Als gemeente helpen we hen daarbij. Dat doen we door in de bestuursperiode 2022-2026 veel aandacht te hebben voor de fiets. We bouwen aan een netwerk van vrij liggende fietspaden. Verder werken we hard aan beter onderhoud en betere veiligheid van onze fietspaden. Zo werken we samen in Heusden om van de fiets een echt alternatief voor de auto te maken.”
Thom Blankers GemeentE HEUSDEN

