IN TILBURG

Breng je fiets naar het hotel

Sinds juli 2020 vind je bij het station ‘Stalling Noord’ (het fietshotel!); de nieuwste overdekte fietsenstalling van de stad. Direct naast de LocHal biedt de stalling plaats voor 3.900 fietsen, waarvan 400 OV-fietsen. Het langwerpige gebouw met groen dak, past goed bij de markante architectuur in de Tilburgse Spoorzone. Het pand is aan de buitenkant van glas en het dak is begroeid met sedumplanten. Sedum is een vetkruid dat bloeit in de zomer. Vlinders en bijen komen hier graag op af en het vangt veel regenwater op. Goed voor je fiets én de omgeving dus, dit hotel.

Wereldkampioen BMX Sietse van Berkel bij de nieuwe Schoolstraat

In 2020 nam de gemeente Tilburg meerdere maatregelen om het voor fietsers en voetgangers mogelijk te maken om anderhalve meter afstand te houden. De ‘Schoolstraat’ naast Basisschool de Stappen is hier een goed voorbeeld van. Deze Schoolstraat is een afgezet stuk parkeerplaats waar kinderen en ouders die te voet of met de fiets komen, genoeg ruimte hebben om veilig te kunnen fietsen en afstand te kunnen houden. Ernaast vind je de Kiss & Ride. Hier kunnen ouders, voor wie fietsen geen optie is, kinderen met de auto afzetten. Fietsreporter en wereldkampioen BMX Sietse van Berkel nam een kijkje bij de Schoolstraat en zorgde voor een spectaculair verrassingsoptreden.

Aanleg fietstunnel Ringbaan-Zuid gestart

Op het moment van schrijven wordt onder Ringbaan-Zuid een fietstunnel aangelegd. Tussen de Trouwlaan en in de ‘voortuin’ van zwembad Stappegoor wordt hard gewerkt aan de nieuwe verbinding, die door fietsers en voetgangers zal worden gebruikt. Het gebied Stappegoor is rijk aan sport- en recreatievoorzieningen en is een van de grote onderwijsgebieden van de stad. De tunnel zal dan ook veel door studenten worden gebruikt. “Eigenlijk is dit een win-winsituatie”, vertelt wethouder Mario Jacobs. “Fietsers kunnen veilig oversteken zonder risico’s. Daarnaast kunnen voetgangers er gebruik van maken en hoeven auto’s minder vaak te stoppen.” Ben jij al benieuwd hoe de fietstunnel eruit gaat zien?

Tilburg fietst voor Tilburg

In 2019 en 2020 heeft de gemeente het project ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’ ontwikkeld. Met deze campagne kunnen inwoners van Tilburg fietskilometers maken waarmee ze direct bijdragen aan een goed doel. Ruim 1.100 Tilburgers fietsten tot nu toe mee. In korte tijd behaalden ze samen het doel van 400.000 km. Hiermee fietsten ze een bedrag bij elkaar voor de aanschaf van 40 opgeknapte fietsen voor Tilburgers die zich geen fiets konden veroorloven. Tilburg fietst het samen voor elkaar! De actie wordt nu verlengd en ook Tilburgse werkgevers kunnen met hun werknemers deelnemen aan de actie.