Lekker Onderweg in ‘s-Hertogenbosch

Lekker Onderweg

Sta jij wel eens stil bij de manier waarop je reist? Misschien pak je altijd de auto omdat je denkt dat dit het meest gemakkelijk is. Wij dagen je uit! Door eens op een andere manier van A naar B te reizen. Pak eens een keer de fiets en begin je dag met het halen van een frisse neus. Heerlijk! Of pak je skeelers, en maak een rondje door de stad. Vind je zelf fietsen wat lastiger? Geen probleem. Met een fietsmaatje kun jij ook op pad. Samen genieten op de fiets, dat gunnen we iedereen.

Lekker Anders Dag

Hoe breng jij je kinderen altijd naar school? Doorbreek die dagelijkse sleur en doe het eens een dagje lekker anders. Verrassend leuk! Je kind naar school brengen is een bijzondere periode. Hoe zorg je er dan voor dat die ook zo bijzonder blijft? Door te kiezen om het af en toe eens ánders te doen. Dat is leuk voor de kinderen en goed nieuws voor iedereen op en rond school. Door mee te doen gun je jezelf en elkaar meer tijd en meer aandacht. En daarmee zorg je ook, letterlijk en figuurlijk, voor meer ruimte en minder (verkeers)drukte rondom scholen. Met het initiatief “Lekker Anders Dag” stimuleren we prettiger verkeer rond de basisscholen. Onderzoek wijst uit dat dit een goed idee is. Deelnemers gaven aan dat ‘het leuk is om eens na te denken over hoe je iedere dag naar school gaat en hoe dat ook anders kan.’ En dan meteen mee te helpen aan minder drukte rond school en zo het veiligheidsgevoel te vergroten.

Fietsvlonders

Wat, fietsvlonders? Ja, je leest het goed. In onze gemeente werken we met fietsvlonders. Dit doen we omdat in de wijken rondom het centrum veel fietsen kriskras op de stoep geparkeerd staan. Omdat mensen bijvoorbeeld geen ruimte hebben om hun fiets in of achter het huis te stallen. Met een fietsvlonder ruilen we één auto-parkeerplek in voor een vlonder waar acht fietsen gestald kunnen worden. We doen dit samen met de buurt. Vorig jaar gestart als proef, en de resultaten zijn positief. Daarom maken we de huidige fietsvlonderplekken definitief. Én zoeken we naar nieuwe plekken. Zo zorgen we er samen voor dat het voor iedereen prettig wonen blijft.

Route Linie 1629

Ken je de fietsroute Linie 1629 al? Fiets 49 kilometer langs de oude linie en ontdek de geschiedenis van het Beleg van ‘s-Hertogenbosch. Het is een afwisselende route met prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie. De route volgt de restanten van de aangelegde vestingwerken en voert je langs de meest belangrijke plekken van het Beleg van ’s-Hertogenbosch in de Tachtigjarige Oorlog. Onderweg zijn er gezellige horecapunten mét terras om even te ontspannen en te genieten van een hapje en een drankje. Langs de hele route zijn speciale borden geplaatst met 'Linie 1629’. De route loopt in een cirkel rond de stad en je kunt op ieder punt beginnen. Handig: gebruik de app Linie 1629!

Fiets lenen?

Heb je geen fiets tot je beschikking? In ’s-Hertogenbosch leen je er makkelijk eentje om het laatste stukje van je reis af te leggen.

Leenfiets transferium Parkeer je je auto bij een van de Transferia aan de rand van de stad? Dan kun je vanaf daar kiezen of je verder reist per bus of dat je gebruikmaakt van een leenfiets.

OV-fiets Vanaf het station kan je eenvoudig met een OV-fiets het laatste stukje van je reis afleggen.

Bravofiets Om een Bravofiets te gebruiken, heb je de Hopperpoint-app nodig. Hiermee plan, reserveer en betaal je jouw fiets vanaf een bushalte naar je eindbestemming. In 's-Hertogenbosch zijn er 13 Bravofietshubs.