Vaker op de fiets in Loon op Zand

Is jouw oude gewoonte van fietsen een beetje naar de achtergrond verdwenen? Verleid jezelf opnieuw de fiets te pakken met fietsinspiratie in de gemeente Loon op Zand. Ontdek historische parels, sjees snel naar Tilburg of Waalwijk of probeer een keer een e-bike uit. Trap je met ons mee?

Comfortabel fietsen tussen Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg

We kennen allemaal de voordelen van fietsen: het is goed voor het milieu én voor de gezondheid. Ook hebben fietsers geen last van file- en parkeerproblemen. De nieuwe F261 maakt het nog prettiger! Snelfietsroute F261 is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, waardoor je gemakkelijk door kunt fietsen tussen Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk. Het ruim 16 kilometer lange fietspad loopt van Station Tilburg tot in Waalwijk, parallel aan de N261 langs de Loonse en Drunense Duinen, de kern Loon op Zand, de Efteling en Kaatsheuvel. In Waalwijk sluit de route aan op de F59 naar ’s-Hertogenbosch, ter hoogte van het Halve Zolenpad.

Feestelijke opening F261

Begin juli 2021 werd de F261 feestelijk geopend. Een heuse Sjees Fietskaravaan fietste de hele route vanuit Waalwijk via Loon op Zand naar Tilburg. De snelfietsroute is officieel in gebruik genomen en daarmee ook opgenomen in het Brabantse snelfietsroutenetwerk. 

Probeer nu een e-bike voor 1 week

Ben jij inwoner van de gemeente Loon op Zand? En wil je testen of een elektrische fiets iets voor je is? Je krijgt nu de mogelijkheid om een week lang een e-bike of speed pedelec te proberen tijdens ritten naar je werk of dagelijkse fietstochtjes in je thuiswerkomgeving. Zo kun jij ook ervaren hoe gezond, snel en gemakkelijk een elektrische fiets is.   Natuurlijk wordt alles voor je geregeld: van pech-onderweg-hulp tot aan de verzekering en een supportdesk waar je met vragen terecht kunt. De probeeractie loopt tot en met november 2021.

Foto: Pix4Profs - Jan Stads

Fiets langs de historische pareltjes

Kaatsheuvel kent fraaie rijksmonumenten zoals de St. Janskerk, de St. Jozefkerk, de kerk van de Martelaren van Gorcum, molen de Couwenberg en de molen aan de Zuidhollandsedijk. In Loon op Zand vind je het rijksmonument Het Witte Kasteel en de kerk St. Jans Onthoofding. En ook in De Moer is een fraai monument te zien, namelijk de St. Joachimkerk. Deze pareltjes kun je gelukkig nog in het echt bewonderen. Andere pareltjes zijn helaas verdwenen, maar de herinneringen worden levend gehouden met ‘attentiestenen’ op verschillende plekken in de bestrating van Loon op Zand en Kaatsheuvel. Daarop staan zwart-witfoto’s of tekeningen van het erfgoed en lees je over de bijzondere geschiedenis. Omdat de kernen in de gemeente Loon op Zand op korte afstand van elkaar liggen is het een mooi rondje om met de fiets te ontdekken. Onderweg fiets je afwisselend door de dorpskernen, maar ook door het buitengebied, zoals het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide.

Foto: Demi van Eck

Foto: Pix4Profs - Jan Stads

Foto: Pix4Profs - Jules Calis